Szlachetne wino z pigwy.

domowetrunkikj.blogspot.com 1 miesiąc temu
Dojrzałe owoce pigwy.

Składniki ( na około 4,5 l wina ) :

8 kg dojrzałych owoców pigwy
0,5 l wody
1 kg cukru
drożdże winiarskie
pożywka

Sposób wykonania :

Pigwę dokładnie umyj w letniej wodzie, osusz, pokrój na ćwiartki razem ze skórką , usuń gniazda nasienne wraz z twardą częścią . Z owoców wyciśnij sok w wyciskarce wolnoobrotowej lub prasie do owoców. Z soku usuń pianę , wlej do czystej butli ( około 5 l ). Zagotuj 0,5 l wody, rozpuść w niej 0,5 kg cukru. Wystudzony syrop wlej do butli z sokiem. Dodaj pożywkę oraz drożdże przygotowane według przepisu na opakowaniu. Całość dokładnie wymieszaj. Butlę zamknij szczelnie korkiem z rurką fermentacyjną i odstaw w ciepłe ciemne miejsce na 2 tygodnie. Do rurki fermentacyjnej wlej oczywiście troszkę wody, aby winko mogło prawidłowo pracować. Po tym czasie dodaj do wina resztę cukru ( 0,5 kg ), wymieszaj, aby cukier się rozpuścił. Ponownie zamknij butlę korkiem z rurką fermentacyjną i odstaw, aby wino dalej sobie pracowało. Po 3 miesiącach zlej wino ostrożnie znad osadu np. przy pomocy wężyka. Osad wyrzuć, butlę dokładnie umyj, wlej do niej zlane wcześniej wino. Butlę szczelnie zamknij korkiem z rurką fermentacyjną . Odstaw wino w ciemne chłodniejsze miejsce do dalszej fermentacji na około kolejne 3 miesiące. Po tym czasie ponownie zlej wino ostrożnie znad osadu, a następnie wlej ponownie wino do czystej butli. Klarowne wino zlej znad osadu, rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Odstaw do chłodnej i ciemnej piwniczki najlepiej na rok.

Na początku wino pigwowe będzie mieć jasnozłoty kolor, ale z biegiem czasu nabierze ono pięknego złotego, prawie pomarańczowego koloru. jeżeli lubisz słodsze wina, możesz dodać nieco więcej cukru. Wino ma dość intensywny zapach, którego nie osiągniesz z żadnych innych owoców, z leciutko tylko wyczuwalną cierpkością pigwy. Wino ma słodko - kwaskowaty smak. jeżeli ktoś lubi eksperymentować, to może dodać do wina laskę cynamonu cejlońskiego, wtedy aromat i smak wina pigwowego będzie mieć jeszcze bogatszy bukiet.


PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie : https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/

Życzę zdrowia !


Idź do oryginalnego materiału