Ukraina w cieniu niedoborów energii – prognozowany wzrost cen warzyw szklarniowych zimą 2025/2026

7 godzin temu
Oczekuje się, iż ukraiński rynek warzyw szklarniowych będzie musiał stawić czoła kolejnej trudnej zimie z powodu niestabilnych dostaw energii elektrycznej i rosnących kosztów energii. Według Ołeksandra Chorewa, analityka rynku rolnego, krajowa produkcja pomidorów, ogórków i warzyw liściowych może spaść do minimalnego poziomu. Jednocześnie import, głównie z Turcji, przez cały czas będzie dominował na półkach supermarketów.

Chorew szacuje, iż od listopada do marca lokalnie uprawiane warzywa szklarniowe będą stanowić nie więcej niż 10% całkowitej podaży rynkowej. „Ogrzewanie szklarni staje się zbyt drogie. Nie chodzi tylko o energię elektryczną; wszystkie rodzaje źródeł energii drożeją z roku na rok. Wraz z dewaluacją hrywny produkcja szklarniowa staje się praktycznie nieopłacalna” – wyjaśnia.Turcja pozostaje głównym dostawcą w okresie zimowym, korzystając z korzystnych warunków klimatycznych i niższych kosztów energii. „Ich koszty energii są znikome, ponieważ naturalne warunki klimatyczne sprzyjają produkcji” – mówi analityk. „Tureccy producenci zaopatrują w tym okresie dużą część Europy kontynentalnej, w tym Ukrainę”.

Ukraińskie warzywa są przez cały czas dostępne w niektórych supermarketach, ale ich ceny są znacznie wyższe od importowanych odpowiedników.

W szczytowym okresie popytu w okolicach Nowego Roku ceny hurtowe warzyw szklarniowych sięgały wcześniej 150–160 UAH/kg (3,0–3,25 EUR), a ceny produktów lokalnych przekraczały 200 UAH/kg (4,0 EUR). Jednak wolumeny w takich cenach są niewielkie, ponieważ wielu konsumentów ogranicza wydatki w związku z trwającą wojną i inflacją.

„Biorąc pod uwagę dzisiejsze ceny, ludność, która w trakcie wojny traci siłę nabywczą, po prostu nie może sobie pozwolić na produkty, które nie wchodzą w skład podstawowego koszyka żywnościowego” – wyjaśnia Chorew.

„Ceny będą rosły tylko do momentu załamania się popytu” – dodaje analityk. „Ostatecznie, tańszy import wyznaczy górny pułap. Niezależnie od lojalności konsumentów wobec produktów krajowych, większość ludzi wybierze to, co jest przystępne cenowo”.

W rezultacie rynek zimowych warzyw na Ukrainie będzie w dużej mierze zależał od importu, podczas gdy wysokie ceny energii w dalszym ciągu będą ograniczać lokalną produkcję szklarniową i inwestycje.

Źródło: komersant.ua

Idź do oryginalnego materiału