W Strzyżowicach hodują gęsi od pokoleń

2 godzin temu
Zdjęcie: Na powiatowym etapie konkursu kulinarnego pn. „Bitwa regionów” w Dwikozach, panie z KGW Strzyżowice serwowały pierogi z gęsiną jako danie konkursowe. / Fot. Grażyna Szlęzak-Wójcik


W Strzyżowicach, w gminie Opatów, w przydomowych gospodarstwach popularna jest hodowla gęsi. Tak było od lat i ta tradycja jest tam skrzętnie podtrzymywana.

Jak mówiła Ewa Domańska, która hoduje gęsi na własny użytek, na początku małe gąski dostają specjalną mieszankę, a potem jedzą owies, trawę, chodzą po ogrodzie, a w małej wanience mają wodę, w której chętnie się kapią.

Gęsina jest najlepsza na jesieni.

– Jest wtedy dojrzała, ale nie przestarzała, ma dobry tłuszcz. Znakomity na stawy, przeziębienie. Mięso gęsi ma wiele adekwatności prozdrowotnych.

Z gęsiny robi się u nas pierogi, gęś się też piecze i przyrządza na kilka innych sposobów – powiedziała gospodyni.

Katarzyna Motyl, przewodnicząca Koła Gospodyń Wiejskich w Strzyżowicach ma wspomnienia z dzieciństwa związane z wypasaniem gęsi.

– Moi rodzice hodowali gęsi zarobkowo, mieli po 300, 400 sztuk i pamiętam, iż przez całe lato trzeba było te gęsi wypasać na łące – opowiada przewodnicząca.

KGW Strzyżowice podtrzymuje tradycje związane z hodowlą gęsi. Na powiatowym etapie konkursu kulinarnego pn. „Bitwa regionów” w Dwikozach, panie z KGW Strzyżowice serwowały pierogi z gęsiną jako danie konkursowe.

Na powiatowym etapie konkursu kulinarnego pn. „Bitwa regionów” w Dwikozach, panie z KGW Strzyżowice serwowały pierogi z gęsiną jako danie konkursowe. /Fot. Grażyna Szlęzak-Wójcik
03.08.2025. Dwikozy. Konkurs kulinarny pn. „Bitwa regionów” / Fot. Grażyna Szlęzak – Radio Kielce


Idź do oryginalnego materiału