Oban to urokliwa destylarnia stojąca w samym centrum miasteczka portowego na zachodnim wybrzeżu Szkocji. Z uwagi na swoją urokliwość oraz fakt, iż odwiedziny w Oban to odwiedziny w przepięknym szkockim miasteczku, naprawdę warto się nią zainteresować i wpaść na drama Whisky Oban.
Historia Whisky Oban
Co ciekawe, Oban to jedna z nielicznych destylarni znajdujących się w centrum miasta. Wszystko dlatego, iż destylarnia powstała w 1794 roku jeszcze zanim przy porcie rozwinęło się miasto. Destylarnię wybudowało dwóch braci – John i Hugh Stevenson – który władali nią do 1866 roku kiedy kupił ją Peter Curnstie. Później w 1883 odkupił i przebudował ją Walter Higgin. W 1898 roku od Higgina odkupił ją Alexander Edward, który był także właścicielem destylarni Aultmore. W pierwszym roku działania, destylarnia odniosła wielkie straty podczas kryzysu wywołanego przez firmę braci Pattison. W końcu, w 1923 destylarnia Oban została sprzedana sławnej marce Dewar’s, która weszła później do Distillers Company.
Destylarnia Oban miała też przerwy w działaniu w latach 1931-1937 oraz 1969 do 1972 w czasie budowy nowej hali destylacji.
Whisky Oban
Whisky z destylarni Oban znajduje się w Highlands i często bywa klasyfikowana jako styl „West Highlands”. Najsławniejszą wersją whisky Oban jest oczywiście 14yo, która wchodzi także do sławnej kolekcji Classic Malts. Dość łatwo jest także kupić Oban Little Bay. W powyższym video degustuję za to Oban Old Teddy – whisky, którą kupi można wyłącznie w destylarni.
Bar w destylarni Oban
Warto dodać, iż whisky Oban to także destylat, który bardzo rzadko pojawia się w rozlewie niezależnych dystrybutorów.
Technologia produkcji whisky Oban
Oban to bardzo tradycyjna destylarnia, która jest także naprawdę niewielka – znajdują się w niej zaledwie dwa alembiki. Oban czerpie wodę z Loch Glenn a’Bhearraidh. W destylarni obejrzeć można także tradycyjny mechanizm do zacierania „rake and plow” oraz kadzie fermentacyjne z sosny oregońskiej. W destylarni Oban produkuje się około 650.000 litrów rocznie co czyni ją drugą najmniejszą destylarnią w portfolio DIAGEO po Royal Lochnagar. Warto dodać, iż obie destylarnie korzystają z „worm tubes” do kondensacji oparów alkoholu.