Słyszysz Beaujolais, myślisz Noveau? Niespodzianka! Zajrzyj do naszych sklepów stacjonarnych i poznaj Beaujolais Cru!
Francuska tradycja i kunszt winiarski połączone z niepowtarzalnym klimatem Beaujolais – zapraszamy na Winotwarcie, czyli bezpłatną degustację Beaujolais Cru! Tylko 14 i 15 listopada do godz. 18:00 we wszystkich sklepach stacjonarnych Kondrat Wina Wybrane!
Co to jest Beaujolais Cru?
Beaujolais Cru to wina pochodzące z dziesięciu wyjątkowych gmin (Cru) w regionie Beaujolais we Francji, gdzie produkowane są wina najwyższej jakości. W przeciwieństwie do bardziej znanych, młodych i lekkich win Beaujolais Nouveau, wina Cru dojrzewają dłużej, nabierając głębszego charakteru i unikalnych cech związanych z terroir każdego z Cru. Każde z tych win odzwierciedla inne oblicze Beaujolais – od dobrze zbudowanego i owocowego Moulin-à-Vent po subtelne aromaty kwiatów Fleurie.
Co otwieramy?
Wino Chateau de Durette Moulin a Vent Les Gimarets AOC 2023
Najlepszych interpretacji szczepu gamay szukać należy wśród tzw. cru (wyselekcjonowane, najlepsze siedliska). Jednym z nich jest Moulin a Vent. Grona z 45-letnich krzewów były zbierane manualnie, z zachowaniem restrykcyjnej selekcji. Winifikacja w kadziach ze stali nierdzewnej, w kontrolowanej temperaturze, w celu podkreślenia owocowości. Gleba z dominacją piachu oraz granitu. Bardzo złożone i mocno zbudowane Beaujolais. Barwa głębokiego rubinu, z granatowymi refleksami. Wino charakteryzuje się owocowo-kwiatowymi aromatami. W ustach dominuje ciemna wiśnia, jeżyny. Podawać w temperaturze 16°C, do dań z czerwonego mięsa czy dziczyzny.
Wino Chateau de Durette Fleurie En Voluet AOC 2023
Winifikacja w kadziach ze stali nierdzewnej, w kontrolowanej temperaturze, w celu podkreślenia owocowości. Niska zawartość alkoholu to absolutny atut tego wina. Wino o rubinowej barwie, z fioletowymi refleksami. Nos oferuje przyjemne aromaty czerwonych owoców, takich jak maliny, truskawki, wzmocnione aromatami kwiatowymi spod znaku róży i fiołka. Na podniebieniu wyczuwalne eleganckie, jedwabiste taniny. Krzepkie, świeże i bardzo aromatyczne. Autentyczne Beaujolais. Podawać w temperaturze 14-15°C. Świetnie sprawdzi się jako towarzysz jagnięciny, białych mięs oraz z francuskimi serami.
Zakochaj się w Beaujolais Cru!
Beaujolais to coś więcej niż region – to smak, który przenosi nas w serce francuskich winnic i pozwala odkryć prawdziwe winiarskie rzemiosło. Zapraszamy na Winotwarcie – do odkrycia tych niezwykłych smaków, poczucia różnorodności i znalezienia własnych, winnych ulubieńców. Wpadnijcie na bezpłatną degustację Beaujolais Cru i pozwólcie, by te wina same opowiedziały swoją historię. Czekamy na Was z kieliszkiem dobrego wina!