Wiosenne Warsztaty Sokownicze i Napojowe A.D. 2024 już za nami. Tym razem producenci soków i napojów spotkali się w Elblągu, aby poznać nowe technologie, trendy, aby wymienić się doświadczeniami.
Eliza Iwaniszyn, Food Compliance
Eliza Iwaniszyn w prezentacji dotyczącej kontroli urzędowych wskazała główne impulsy, które determinują kontrole planowe i interwencyjne. Głównymi okazują się zewnętrzne donosy m.in klienci, byli pracownicy, czy konkurencja. Ciekawostką, którą przedstawiła prelegentka była informacja, iż liderem pod względem liczby kontroli planowych jest Kraków.
Ada Marciniak, KDCP Kancelaria Doradztwa Celnego i Podatkowego Rutkowski i Wspólnicy
Ada Marciniak z Kancelarii Doradztwa Celnego i Podatkowego przybliżyła uczestnikom pewne aspekty wprowadzenia opłaty cukrowej. Głównie skupiła się na problemach, przytaczając kilka procesów, które miały miejsce już w trakcie obowiązywania opłaty.
Krzysztof Hornicki, Zwrotka
Krzysztof Hornicki (Krajowy System Kaucyjny ZWROTKA S.A.) przedstawił zasady działania systemu kaucyjnego. Opowiedział jakie planuje się zasady wprowadzić, jak będzie to wyglądało względem producenta i podkreślił, iż dla klienta ma być to poczucie ochrony środowiska.
Cezary Góral, Biochem-art
Kolejną prezentację przedstawił Cezary Góral z Biochem-art. Prelegent rozpoczął wystąpienie słowami „Spróbujmy zastosować surowce do produkcji piwa w napojach.”, po czym przedstawił możliwości wykorzystania ekstraktów słodowych w tego typu produktach.
Marek Gogola, Sztuka Degustacji
Marek Gogola w trakcie swojej prezentacji mówił o jakości, która skupia się głównie na wymaganiach konsumenta. Przy omówieniu analizy sensorycznej zwracał również uwagę na aromaty, które zapamiętujemy przez obrazy i sytuacje.
Jędrzej Gorczyński, Calvatis
Jędrzej Gorczyński, przedstawiciel firmy Calvatis w swojej prezentacji podkreślił, iż najlepsza dezynfekcja to przede wszystkim odpowiednio dobrany produkt.
Marcin Chmielarz, Marjot
Sporo dawkę wiedzy na temat biofilmów przedstawił Marcin Chmielarz z firmy Marjot, który przekazał jak pozbyć się ich przy pomocy mycia enzymatycznego.
Ryszard Rafałowski, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski
W kolejnym dniu warsztatów swój wykład przedstawił Ryszard Rafałowski z Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego. Dokładnie wytłumaczył termin fałszowanej żywności, przedstawił metody fałszowania i zwrócił uwagę, iż wraz z rozwojem rynku soków wrasta problem ich fałszowania.
Warsztaty zakończyły się zwiedzaniem Browaru w Elblągu.
Zapraszamy do udziału w jesiennym spotkaniu:
Polski Kongres Napojowy (PKN) 2024 (zapowiedzi)