Ćwikła z chrzanem na święta

2 dni temu
Zdjęcie: Ćwikła z chrzanem na święta / Fot. Canva


Nie ma świąt bez ćwikły z chrzanem – doskonałego pikantnego dodatek do pasztetów, pieczonych mięs oraz wędlin, które goszczą w Wielkanoc na stolach. Ćwikła podkreśla smak wielu świątecznych potraw. Jak przygotować ten dodatek?

Składniki: 500 g buraków, 5 łyżek tartego chrzanu, 1-2 łyżki soku z cytryny, sól i pieprzu do smaku.
Sposób przygotowania: Upiec buraki w piekarniku lub ugotować je w mundurkach. Nie obierać buraków przed obróbką termiczną – wystarczy je tylko starannie wyszorować. Gotować tak długo, aż po nakłuciu będą miękkie. Następnie ostudzić je i obrać ze skórki. Buraki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i przełożyć do miski. Następnie dodać 5 łyżek startego chrzanu i dokładnie wymieszać ze szczyptą soli i pieprzu.
„Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji”
Książka „Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji” opracowana przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach to bardzo interesująca lektura o tradycji województwa świętokrzyskiego w kulinarnym aspekcie. Została wydana została w ramach operacji własnej Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR) „Zintegrowanie usług okołorolniczych w województwie świętokrzyskim jako innowacyjne narzędzie rozwoju obszarów wiejskich”. Prezentujemy tradycyjne przepisy zaczerpnięte ze świętokrzyskiej wsi. Niech będą one inspiracją dla młodszego pokolenia i bazą dla rozwoju lokalnej gastronomii i przetwórstwa rolnego oraz wizytówką promującą region świętokrzyski.



Idź do oryginalnego materiału