Kurkowa zupa krem

3 godzin temu
Zdjęcie: Kurkowa zupa krem / Fot. Canva


Paweł Kosin, leśnik z Nadleśnictwa Daleszyce polecił przepis na kurkową zupę krem. O tej porze roku świeżych kurek w świętokrzyskich lasach nie brakuje, warto więc udać się grzybobranie, a potem grzyby wykorzystać w kuchni.

Dlaczego warto zbierać kurki? Ponieważ są to grzyby o przyjemnym zapachu i łagodnym smaku z wyczuwalną nutą pieprzu. Z tego powodu smaczne kurki często goszczą w polskiej kuchni. Można je gotować, dusić, suszyć i marynować oraz mrozić.
Składniki: 700 ml wywaru warzywnego z marchewki, selera, pora i pietruszki, 2 łyżki masła, ½ kg kurek. 1 duża cebula, 2-3 ziemniaki, 100 ml śmietanki 18%, sól, pieprz, natka pietruszki.
Sposób przygotowania: Przygotowujemy wywar warzywny, odcedzamy, warzywa odstawiamy. Grzyby oczyszczamy i kroimy w paski. Cebulę i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Masło lekko rozgrzewamy w garnku, dodajemy cebulę, ziemniaki i grzyby, dusimy pod przykryciem kilkanaście minut. Następnie podlewamy odrobiną wywaru i gotujemy na małym ogniu, dopóki kurki i ziemniaki nie zmiękną. Dodajemy ugotowane wcześniej warzywa, mieszamy i krótko podgrzewamy. Całość miksujemy do uzyskania jednorodnej, aksamitnej konsystencji, podlewając stopniowo pozostałym wywarem z warzyw. Na końcu dodajemy śmietankę i doprawiamy solą i pieprzem. Przed podaniem można każdą porcję udekorować kilkoma małymi podsmażonymi na maśle kurkami i drobno posiekaną natką pietruszki. Zupa najlepiej smakuje z grzankami.
Przepis pochodzi z publikacji „Dobre z lasu, czyli natura od kuchni” wydanej przez Polskie Lasy.
„Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji”
Książka „Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji” opracowana przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach to bardzo interesująca lektura o tradycji województwa świętokrzyskiego w kulinarnym aspekcie. Została wydana została w ramach operacji własnej Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR) „Zintegrowanie usług okołorolniczych w województwie świętokrzyskim jako innowacyjne narzędzie rozwoju obszarów wiejskich”. Prezentujemy tradycyjne przepisy zaczerpnięte ze świętokrzyskiej wsi. Niech będą one inspiracją dla młodszego pokolenia i bazą dla rozwoju lokalnej gastronomii i przetwórstwa rolnego oraz wizytówką promującą region świętokrzyski.



Idź do oryginalnego materiału