W restauracjach serwujących dania w formie bufetu, rodzinnych czy międzynarodowych menu jest bardzo różnorodne. Klienci chcą mieć wybór – od burgerów i frytek, po tajskie curry czy steki. Dla kuchni to duże wyzwanie. Trzeba zmieścić dużo sprzętu na małej przestrzeni. Rozwiązaniem jest iVario Pro od firmy RATIONAL. To jedno urządzenie, które może gotować, smażyć, smażyć w głębokim tłuszczu, gotować w niskiej temperaturze, gotować sous-vide i gotować pod ciśnieniem. Dzięki temu oszczędzamy czas, pieniądze i miejsce.
Gotowanie i smażenie – klasyka kuchni
iVario Pro w wersji 2-XS i 2-S ma dwie kadzie i specjalny system grzejny. Zastępuje kuchenkę, garnki i tradycyjne patelnie. Ma wiele funkcji, które przyspieszają i ułatwiają pracę. Na przykład samo nalewa wodę do gotowania makaronu czy po ugotowaniu automatycznie wyciąga makaron z wody. „A jeżeli chcesz jednocześnie smażyć kilka potraw w iVario w różnych temperaturach, najlepszym rozwiązaniem jest podzielenie podstawy patelni na strefy – tak jakbyś miał kilka patelni: jedną strefę na mięso, jedną na jajka sadzone i jedną na warzywa. Wszystkie w różnych temperaturach.” mówi Jarosław Kołodziejek, Corporate Chef RATIONAL.
Smażenie w głębokim tłuszczu – smacznie i bezpiecznie
„Oprócz odpowiedniej temperatury, podczas smażenia w głębokim tłuszczu istotną rolę odgrywa bezpieczeństwo pracy. Gorący tłuszcz zawsze stanowi źródło zagrożenia” – mówi ekspert. Urządzenie iVario Pro nie tylko osiąga wysokie temperatury wymagane do smażenia w głębokim tłuszczu w najkrótszym możliwym czasie, ale także zapewnia bezpieczny proces, w którym pracownicy mają jak najmniejszy kontakt z tłuszczem. Wózek na olej pompuje tłuszcz prosto do patelni. Produkty umieszcza się w koszu do smażenia, który iVario automatycznie podnosi i opuszcza dzięki automatycznemu mechanizmowi podnoszenia i opuszczania. Po smażeniu iVario przechyla się za naciśnięciem przycisku, a olej jest odprowadzany z powrotem do wózka na olej, gdzie jest filtrowany i bezpiecznie przechowywany.
Gotowanie w niskiej temperaturze – delikatnie i zdrowo
Gotowanie w niskiej temperaturze daje soczyste i aromatyczne dania. „Sprawia, iż duże pieczenie, potrawy duszone lub ossobuco są aromatyczne i soczyste przy minimalnej utracie wartości odżywczych” – mówi Jarosław Kołodziejek. iVario ma sondę, która sprawdza temperaturę wewnątrz potrawy i pilnuje, żeby nic się nie rozgotowało. System sam dopasowuje czas i temperaturę. Można zostawić potrawę choćby na całą noc. Dzięki systemowi ConnectedCooking wszystko można sprawdzić zdalnie – na telefonie. „Jeśli urządzenie jest zintegrowane z cyfrowym systemem zarządzania kuchnią, aktualny proces gotowania i dane HACCP można w każdej chwili wyświetlić na przykład na telefonie. W ten sposób można mieć wszystko pod kontrolą, choćby gdy nikogo nie ma w pobliżu” – mówi ekspert.
Gotowanie sous-vide – precyzja i smak
Precyzyjna i ciągła kontrola temperatury jest również niezbędna podczas gotowania sous-vide. „Podczas gotowania próżniowo pakowanego mięsa, ryb lub warzyw w kąpieli wodnej należy zapewnić równomierną temperaturę wody – tylko wtedy potrawa ugotuje się równomiernie” – wyjaśnia Jarosław Kołodziejek. Wystarczy włożyć sondę do wody oraz podać rozmiar potrawy i temperaturę. iVario samo ustawi czas i cały czas kontroluje gotowanie. Efekt? Produkty są idealnie ugotowane, pełne smaku i
Gotowanie pod ciśnieniem – gwałtownie i bezpiecznie
Czas jest jednym z największych wyzwań w profesjonalnej kuchni – i tu z pomocą przychodzi gotowanie pod ciśnieniem: „Ragout, zupy lub gulasze można gotować w iVario choćby o 35% szybciej dzięki opcjonalnej funkcji gotowania pod ciśnieniem” – mówi szef kuchni RATIONAL. Po włączeniu tej funkcji urządzenie samo wytwarza i utrzymuje odpowiednie ciśnienie. Pokrywa jest bezpiecznie zamknięta, a całość działa gwałtownie i bezpiecznie. Co ważne – nie trzeba robić dodatkowych przeglądów technicznych, jak w innych urządzeniach ciśnieniowych.
iVario to jedno urządzenie, które zastępuje wiele innych. Może gotować, smażyć, smażyć na głębokim tłuszczu, gotować sous-vide, w niskiej temperaturze i pod ciśnieniem. Dzięki temu oszczędzamy miejsce, energię i koszty. Jest choćby 4 razy szybsze od tradycyjnych urządzeń, a zużywa do 40% mniej prądu. Najważniejsza jednak jest jakość dań – i właśnie to zapewnia iVario dzięki inteligentnym funkcjom. Więcej informacji znajdziesz na stronie: rational-online.com.
Źródło: RATIONAL