Przewodnik MICHELIN 2025: nowe gwiazdki i rekordowa liczba Bib Gourmand

4 dni temu

Przewodnik MICHELIN 2025 przynosi długo oczekiwane rozszerzenie polskiej edycji – po raz pierwszy ujęto w nim Wrocław, który dołącza do dotychczas ocenianych miast: Warszawy, Krakowa, Poznania i regionu pomorskiego. Cała selekcja obejmuje teraz 108 restauracji, w tym 7 ze statusem gwiazdkowym, 21 oznaczonych jako Bib Gourmand i 80 rekomendowanych.

Nowa gwiazdka dla Warszawy – sukces restauracji hub.praga

Najgłośniejszą informacją tegorocznego przewodnika jest przyznanie jednej gwiazdki MICHELIN restauracji hub.praga w Warszawie. Prowadzona przez Witka Iwańskiego, lokal zachwycił inspektorów m.in. dbałością o szczegóły, intensywnością smaków i doskonałą techniką kulinarną. Doceniono także znakomite pieczywo wypiekane na miejscu oraz popisowe dania, takie jak rak królewski w wersji royale czy lody z masła z karmelem solonym.

Wraz z hub.praga, tytuł jednej gwiazdki utrzymały:

  • Arco by Paco Pérez (Gdańsk)

  • Giewont (Kościelisko)

  • Muga (Poznań)

  • NUTA (Warszawa)

  • Rozbrat 20 (Warszawa)

Krakowska Bottiglieria 1881 zachowała swoje dwie gwiazdki, pozostając najwyżej ocenianą restauracją w Polsce.

Siedem nowych Bib Gourmand – w tym trzy we Wrocławiu

Wyróżnienie Bib Gourmand, przyznawane lokalom oferującym świetną kuchnię w rozsądnej cenie, trafiło w tym roku do siedmiu nowych restauracji, z czego trzy znajdują się we Wrocławiu:

  • BABA – swobodne bistro z wyrazistymi smakami i energią miejsca

  • IDA kuchnia i wino – kuchnia bazująca na prostocie i jakości produktu

  • Tarasowa – restauracja z widokiem na fontannę multimedialną i harmonijną kuchnią

Do grona nowych Bibów dołączyły także:

  • NOAH (Kraków) – kuchnia izraelska z duszą

  • Posto (Poznań) – francuska klasyka w dzielnicy Jeżyce

  • Stary Niedźwiedź (Zakopane) – lokal blisko Tatr z kuchnią opartą na lokalnych składnikach

  • Wyraj (Warszawa) – słowiańskie inspiracje i domowy klimat

Łącznie w Polsce jest już 21 restauracji z tytułem Bib Gourmand, w tym znane lokale jak: SPOT., Fromażeria, Ceviche Bar, czy Kieliszki na Próżnej.

Eliksir z Gdańska ponownie z Zieloną Gwiazdką MICHELIN

Restauracja Eliksir z Gdańska utrzymała Zieloną Gwiazdkę MICHELIN, przyznawaną za działania z zakresu zrównoważonego rozwoju. Filozofia niskich odpadów, wykorzystanie lokalnych produktów i innowacyjne podejście do miksologii i kuchni zapewniły jej miejsce wśród liderów zrównoważonej gastronomii.

Nagrody specjalne MICHELIN 2025

W ramach tegorocznej selekcji przyznano również cztery nagrody specjalne:

  • Otwarcie Roku: Sztuczka (Gdańsk) – nowe miejsce Rafała Wałęsy naprzeciwko Muzeum II Wojny Światowej

  • Nagroda za Serwis: Beata Śniechowska (BABA i Młoda Polska, Wrocław) – szefowa kuchni, która rozumie wagę jakości obsługi

  • Młody Szef Roku: Adriana Wójcikowska (Vamos!, Kraków) – talent i determinacja młodej właścicielki i kucharki

  • Nagroda dla Sommelierów: Jan Winiarski i Aleksandra Harabasz (Dyletanci, Warszawa) – duet oferujący wyjątkową selekcję win i najwyższy poziom doradztwa

Idź do oryginalnego materiału