Przewodnik MICHELIN 2025 przynosi długo oczekiwane rozszerzenie polskiej edycji – po raz pierwszy ujęto w nim Wrocław, który dołącza do dotychczas ocenianych miast: Warszawy, Krakowa, Poznania i regionu pomorskiego. Cała selekcja obejmuje teraz 108 restauracji, w tym 7 ze statusem gwiazdkowym, 21 oznaczonych jako Bib Gourmand i 80 rekomendowanych.
Nowa gwiazdka dla Warszawy – sukces restauracji hub.praga
Najgłośniejszą informacją tegorocznego przewodnika jest przyznanie jednej gwiazdki MICHELIN restauracji hub.praga w Warszawie. Prowadzona przez Witka Iwańskiego, lokal zachwycił inspektorów m.in. dbałością o szczegóły, intensywnością smaków i doskonałą techniką kulinarną. Doceniono także znakomite pieczywo wypiekane na miejscu oraz popisowe dania, takie jak rak królewski w wersji royale czy lody z masła z karmelem solonym.
Wraz z hub.praga, tytuł jednej gwiazdki utrzymały:
-
Arco by Paco Pérez (Gdańsk)
-
Giewont (Kościelisko)
-
Muga (Poznań)
-
NUTA (Warszawa)
-
Rozbrat 20 (Warszawa)
Krakowska Bottiglieria 1881 zachowała swoje dwie gwiazdki, pozostając najwyżej ocenianą restauracją w Polsce.
Siedem nowych Bib Gourmand – w tym trzy we Wrocławiu
Wyróżnienie Bib Gourmand, przyznawane lokalom oferującym świetną kuchnię w rozsądnej cenie, trafiło w tym roku do siedmiu nowych restauracji, z czego trzy znajdują się we Wrocławiu:
-
BABA – swobodne bistro z wyrazistymi smakami i energią miejsca
-
IDA kuchnia i wino – kuchnia bazująca na prostocie i jakości produktu
-
Tarasowa – restauracja z widokiem na fontannę multimedialną i harmonijną kuchnią
Do grona nowych Bibów dołączyły także:
-
NOAH (Kraków) – kuchnia izraelska z duszą
-
Posto (Poznań) – francuska klasyka w dzielnicy Jeżyce
-
Stary Niedźwiedź (Zakopane) – lokal blisko Tatr z kuchnią opartą na lokalnych składnikach
-
Wyraj (Warszawa) – słowiańskie inspiracje i domowy klimat
Łącznie w Polsce jest już 21 restauracji z tytułem Bib Gourmand, w tym znane lokale jak: SPOT., Fromażeria, Ceviche Bar, czy Kieliszki na Próżnej.
Eliksir z Gdańska ponownie z Zieloną Gwiazdką MICHELIN
Restauracja Eliksir z Gdańska utrzymała Zieloną Gwiazdkę MICHELIN, przyznawaną za działania z zakresu zrównoważonego rozwoju. Filozofia niskich odpadów, wykorzystanie lokalnych produktów i innowacyjne podejście do miksologii i kuchni zapewniły jej miejsce wśród liderów zrównoważonej gastronomii.
Nagrody specjalne MICHELIN 2025
W ramach tegorocznej selekcji przyznano również cztery nagrody specjalne:
-
Otwarcie Roku: Sztuczka (Gdańsk) – nowe miejsce Rafała Wałęsy naprzeciwko Muzeum II Wojny Światowej
-
Nagroda za Serwis: Beata Śniechowska (BABA i Młoda Polska, Wrocław) – szefowa kuchni, która rozumie wagę jakości obsługi
-
Młody Szef Roku: Adriana Wójcikowska (Vamos!, Kraków) – talent i determinacja młodej właścicielki i kucharki
-
Nagroda dla Sommelierów: Jan Winiarski i Aleksandra Harabasz (Dyletanci, Warszawa) – duet oferujący wyjątkową selekcję win i najwyższy poziom doradztwa