Innodairy 2025 (nasza relacja)

2 dni temu

Technika i technologia w przemyśle mleczarskim to tematy przewodnie 31 edycji sympozjum Innodairy, które odbyło się w połowie czerwca w Mrągowie. – To nie tylko platforma do wymiany informacji ale także zbliżenie nauki z praktyką – powiedziała na otwarciu Justyna Żulewska, dziekan Wydziału Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko- Mazurskiego. Konferencję otworzył Jerzy Przyborowski, rektor UWM w Olsztynie, który podkreślił potrzebę współpracy nauki z biznesem: – Nauka bez innowacji traci swój praktyczny charakter. Wydział Nauki o Żywności jest jednym z naszych piętnastu Wydziałów, który tą więź z praktyką podtrzymuje. Niestety, nie przekłada się to na ilość kandydatów na studia. Nie rozumiemy tego trendu – podsumował ze smutkiem rektor.

Swoją ofertę w trakcie specjalistycznych wystąpień zaprezentowały 24 firmy – sponsorzy wydarzenia. Wykłady oferowały cały przekrój technologii w nowoczesnej mleczarni: od składników i substancji pomocniczych, przez instalacje procesowe, po proces pakowania. Nie zabrakło także słodkich inspiracji czy drobnych upominków dla klientów.

W spotkaniu udział wzięło ponad 300 gości z sektora mleczarskiego: przetwórcy mleka, dostawcy technologii, organizatorzy oraz zaproszeni goście.

Separacja dobrych białek

Żeby pójść w nowoczesne technologie na którymś z etapów potrzebować będziecie technologię membranową. Mleko w swoim składzie ma wiele białek, które można z niego pozyskać – opowiadał zebranym Janusz Kroll z firmy AlimaBis. Kroll przedstawił szereg ciekawych referencji, w których udział wzięła jego firma. – Wiem, iż w tym miejscu to jest herezja, ale okazuje się, iż białka pozyskane z ziemniaków są bardziej cenne biologicznie niż białka serwatkowe – dodał Kroll.

Sprytna produkcja cottage cheese

Grzegorz Łokucjewski z firmy Tewes-Bis omówił innowacyjne rozwiązanie związane z produkcją sera. Na końcu prezentacji u słuchaczy mógł pojawić się poznawczy dysonans: czy to była wanna otwarta ale zamknięta czy też zamknięta ale otwarta?

Bardziej zrównoważone kartony

O nowych generacjach opakowań kartonowych do napojów bez warstwy aluminium opowiedziała przedstawicielka SIG. – Wszyscy poważni producenci opakowań starają się co roku wprowadzać innowacje, zgodnie ze zmieniającymi się normami, nasze opakowania będą miały 80% papieru, zarówno w kartonie jak i zakrętce. Z nowym rozwiązaniem możecie wydłużyć termin przydatności do spożycia aż do 12 miesięcy – podsumowała Karina Ostatek.

Doskonałość w pakowaniu

Procesy (1) koekstruzji, czyli produkcji rękawów do produkcji woreczków, również do dojrzewania sera oraz (2) laminacji, również w opcji folii nadających się do recyklingu, głównie w celu wydłużenia terminu przydatności produktu opowiedział Grzegorz Zdanuk z MP System. Produkcja opakowań to również badanie barierowości, audyt sprzętu i zwiększenia jego wydajności u klienta. Projekty pracują na maszynach firmy Ulma, które przedstawił Rafał Bielaszka. Opowiedział o aktualnych metodach pakowania twarogu, w tym również metodach alternatywnych.

Innowacje jako oszczędności

Innowacyjne rozwiązania idą w parze z ekonomią a automatyzacja i cyfryzacja może być odpowiedzią na zwiększające się braki w kadrach zakładów mleczarskich – powiedział Krzysztof Liniuk z TetraPak, zachęcając do użycia najnowszych technologii – kompletnych linii technologicznych jak również małych komponentów. Joanna Olszewska przedstawiła kilka urządzeń oferowanych przez firmę, w tym m. in. wirówki hermetyczne czy koce termiczne zainstalowane na sterylizatorach.

Oferta dla mleczarstwa w krótkich filmach zarejestrowanych w trakcie sympozjum

Idź do oryginalnego materiału