W niedzielę, 25 maja 2025 roku, od godziny 11 w Parku Etnograficznym w Tokarni trwać będzie wojewódzki finał konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo — Smaki Regionów”. Podczas wydarzenia, oprócz najlepszych spośród 43 zgłoszonych w konkursie potraw i produktów, poznamy również nominacje do głównej nagrody Perła 2025.
Wśród sześciu prezentowanych w Tokarni produktów regionalnych, ubiegających się o udział w centralnej rywalizacji o Perłę 2025 zgłoszone są:
Farsz z kaszy gryczanej niepalonej z Małyszyna — Wanilia i Migdały — Małgorzata i Rafał Zacharscy, powiat starachowicki
Ser kozi dojrzewający w sianie — Kwaśne Wiśnie- Justyna Majcher, powiat jędrzejowski
Kiełbasa swojska z Gatnik od Płytów — Rodzinna Wytwórnia Wędlin Tradycyjnych u Płytów — Barbara Płyta, powiat konecki
Sadłowskie nadzianko jaglane z kaszy gierczyckiej — Koło Gospodyń Wiejskich w Sadłowicach (Monika Zacharska), powiat opatowski
Sandomierskie wino gronowe (nazwa handlowa Mr. Helidor) — Winnica Nobilis — Magdalena Kapłan, powiat sandomierski
Pieczeń z karpia z warzywami — Gospodarstwo Rybackie Stawy — Piotr Suchoń, powiat jędrzejowski
Konkursowi Nasze Kulinarne Dziedzictwo towarzyszyć będzie Jarmark Świętokrzyskie Smaki, na którym można będzie degustować i kupić produkty tradycyjne prosto od producentów należących do Szlaku Świętokrzyska Kuźnia Smaków oraz kół gospodyń wiejskich. Jednocześnie ze sceny rozbrzmiewać będzie ludowa muzyka i świętokrzyska gwara.