Trzeba przygotować jajka, żurek, białą kiełbasę, szynkę, ćwikłę, mazurek i baby – Wielki Tydzień to czas na zakupy, gotowanie i pieczenie. Co podaje się na wielkanocnym stole w gminie Chęciny? Mieszkańcy przybliżyli nam swoje tradycje.
Zgodnie z tradycją potrawy wielkanocne powinny być przygotowane w Wielki Piątek. Należy się śpieszyć, ponieważ po sobotnim świeceniu pokarmów nie powinno się już sprzątać ani gotować. To czas dla duchowego przygotowania się na zmartwychwstanie Jezusa – mówi wielowiekowa tradycja przestrzegana w Chęcinach i całej gminie. Podobnie jest w całym województwie świętokrzyskim.
Tradycyjne w tym regionie potrawy na wielkanocny stół to: jajka, żurek, kiełbasa, zwykle biała na ciepło, szynka wędzona w jałowcowym dymie, ćwikła z chrzanem, pieczone mięso, własnoręcznie wykonana babka, mazurek z artystycznymi dekoracjami, pascha, kołacz, sernik zwany kiedyś przekładańcem.
Jak mówią mieszkańcy gminy Chęciny, stół świąteczny powinien być przykryty białym obrusem i udekorowany liśćmi bukszpanu. Na środku stołu stawia się baranka, najlepiej na łączce z rzeżuchy, symbolizującej rodzące się życie.