Hydroponiczne truskawki szklarniowe na problemy z klimatem

4 godzin temu

W ostatnich latach uprawy pod osłonami stają się coraz bardziej powszechnym sposobem na radzenie sobie ze skutkami zmian klimatu. By wesprzeć produkcję owoców jagodowych w Grecji, uruchomiono ostatnio pierwszy 2-hektarowy obiekt produkujący hydroponiczne truskawki szklarniowe.

Hydroponiczne truskawki szklarniowe mają być rozwiązaniem problemów, jakie do spółki powodują choroby, szkodniki i brak wody, które stanowią wyzwanie dla upraw polowych truskawek w Grecji. Dlatego istnieje potrzeba rozwoju alternatywnych metod produkcji tych owoców. Czy ta droga okaże się rozwiązaniem problemów?

Truskawki szklarniowe w nowym wydaniu

Nowy obiekt to niedawno przebudowana 2-hektarowa szklarnia do uprawy pomidorów. Dostosowano ją do potrzeb produkcji truskawek, stosując ściśle biologiczne podejście. Zwalczanie wciornastków i przędziorków opiera się wyłącznie na zintegrowanej ochronie roślin (IPM) i organizmach pożytecznych. Ponadto stosuje się wsparcie roślin biostymulatorami, które pomaga roślinom przetrwać ekstremalnie wysokie temperatury.

Pomimo ograniczeń konstrukcyjnych obiektu przeznaczonego pierwotnie do innego celu, w pełni udało się go zaadaptować do nowych potrzeb. Jednakże wymagało to starannego planowania i dostosowania technicznego.

Technika uprawy, która zapewnia długą podaż owoców

Model produkcji opiera się na uprawie hydroponicznej w podłożu kokosowym, z wykorzystaniem sadzonek w tacach. Truskawki szklarniowe sadzono w trzech terminach — w grudniu, marcu i maju. W czasie każdego z nich obsadzono po 0,5 hektara. Taki harmonogram pomaga rozłożyć zapotrzebowanie na pracę i zasoby oraz zapewnia stałe dostawy owoców przez cały sezon letni. Jednak głównym celem było osiągnięcie szczytowej produkcji latem, przy jednoczesnym zachowaniu jakości na początku i na końcu sezonu.

Jak planowano produkcję truskawki szklarniowej?

W fazie 1, rozpoczętej w grudniu, wykorzystano odmianę owocującą w czerwcu, posadzoną w zagęszczeniu 2,5 rośliny/m². Plonowanie wyniosło do tej pory około 0,7 kg z rośliny. Ale choćby przy tych ograniczeniach wyniki były obiecujące, ponieważ struktura owoców, trwałość i smak były spójne w tym modelu.

W fazie 2, która rozpoczęła się pod koniec marca, wprowadzono odmianę powtarzającą owocowanie. Tym razem udało się dostosować układ i zwiększyć gęstość nasadzeń do 3 roślin/m². w tej chwili plony przekraczają 0,5 kg z rośliny i niedługo można spodziewać się szczytu produkcji.

W fazie 3, rośliny posadzono w połowie maja z tą samą gęstością nasadzeń. w tej chwili jest ona w fazie wczesnych zbiorów. Czyli zbiera się dane dotyczące plonów, ale plon wydaje się stabilny pomimo niedawnych temperatur zewnętrznych przekraczających 43°C.

Jednak, by uzyskać dobrej jakości truskawki szklarniowe, w obiekcie zastosowano pasywne chłodzenie dzięki rozległych systemów wentylacji i zacieniania oraz aktywne chłodzenie typu pad-and-fan. Ponadto łączy się to z odpowiednim nawadnianiem i wczesnymi cyklami zbiorów. Pozwala to zarządzać stresem cieplnym. Ponadto w tej chwili analizuje się pod kątem przyszłej rozbudowy aktywne technologie chłodzenia, takie jak zamgławianie wysokociśnieniowe i ekrany zacieniające.

Hydroponiczne truskawki szklarniowe mają być rozwiązaniem problemów, jakie do spółki powodują choroby, szkodniki i brak wody, które stanowią wyzwanie dla upraw polowych truskawek

fot. Canva

Monitoring środowiska podstawą działania szklarni

Narzędzia do monitorowania środowiska obejmują czujniki EC i wilgotności podłoża oraz scentralizowaną jednostkę fertygacji. Tymczasem stosowanie biostymulatorów zwiększa odporność roślin. Ponadto biologiczny system zwalczania szkodników pozwala nie stosować żadnych insektycydów. To podejście jest zgodne z oczekiwaniami rynku w zakresie braku pozostałości.

Te działania są konieczne, ponieważ uprawa pod osłonami zapewnia większą kontrolę środowiska i daje lepszej jakości truskawki szklarniowe. Tymczasem choroby, zwłaszcza fitoftora, problemy z dostępnością wody oraz presja szkodników powoduje, iż uprawa truskawek w otwartym polu latem staje się coraz mniej opłacalna. Ponadto stres cieplny powyżej 38–40°C wpływa na jakość owoców i zdrowie roślin.

Czy truskawki szklarniowe okażą się rozwiązaniem problemów plantatorów?

Obecnie szklarnia znajduje się w pierwszym, pełnym cyklu produkcyjnym. Rozważana jest rozbudowa, w zależności od wyników zbiorów późnym latem. W Grecji wyraźnie rośnie zainteresowanie uprawami pod osłonami. Szczególnie biorąc pod uwagę połączenie zmienności klimatu, stresu wodnego i surowszych przepisów dotyczących ochrony roślin. Dlatego z dużym prawdopodobieństwem większa liczba producentów zwróci się w stronę upraw kontrolowanych.

Idź do oryginalnego materiału