Ostatnie dni na kiszenie najsmaczniejszych ogórków

5 godzin temu
Zdjęcie: ogórki małosolne / Fot. Robert Felczak – Radio Kielce


Najlepiej do świętego Bartłomieja, czyli do 24 lipca, ale choćby na koniec lipca zdążymy jeszcze zakisić ogórki w słoikach. Późniejszy termin nie jest optymalny dla ogórków, ponieważ najczęściej są zbyt wyrośnięte i często puste w środku. Podpowiadamy, jakie ogórki są najlepsze na kiszonki.

Jędrne, świeże o średniej wielkości i prostym kształcie, z cienką skórką z brodawkami – takie powinny być zielone ogórki do kiszenia – mówią nasze gospodynie.

Ogrodnicy wybierają ogórki spośród takich odmian, jak: sremski, octopus, borus, julina, lider czy andrus, ponieważ mają najlepszy smak. I radzą, aby wziąć pod uwagę fakt, iż nie wszystkie ogórki nadają się do kiszenia. jeżeli są przerośnięte, żółte lub z pustymi przestrzeniami w środku, nie sprawdzą się w słoikach.

Tradycja kiszenia ogórków jest nie tylko sposobem na zachowanie ich świeżości, ale także wynika z faktu, iż w polskich domach ogórki kisi każde pokolenie gospodyń. Żeby były smaczne, warto pamiętać o kilku zasadach.

Dla uzyskania idealnego smaku i chrupkości kiszonych ogórków ważna jest również odpowiednia odmiana ogórka i jego rozmiar.

Najsmaczniejsze są niewielkie, o długości od 5 do 15 centymetrów, z jak najmniejszą lub pustą komorą nasienną. Ogórki do kiszenia powinny mieć wysoką zawartość cukrów, ponieważ ich fermentacja nadaje im charakterystycznego kwaśnowinnego smaku. Ważne jest również, aby ogórki nie miały gorzkiego posmaku przy ogonku. Nie powinny być też przenawożone.

Wśród polecanych odmian ogórka do kiszenia są: śremski o jasnozielonych i kształtnych owocach o niewielkiej komorze nasiennej, pozbawiony goryczki i na przykład odmiany borus i octupus.

– Ogórki do kiszenia warto zbierać i na czas i nie czekać aż przejrzeją. Trzeba pilnować zbiorów i gwałtownie przystępować do kiszenia, nie pozwalając, aby owoce straciły zawarta w nich wodę – mówią działkowcy.

Fot. Marzena Smoręda


Idź do oryginalnego materiału