Wiosenne Warsztaty Sokownicze i Napojowe (WWN) 2025 – relacja

1 miesiąc temu

Wiosenne Warsztaty Sokownicze i Napojowe 2025 odbyły się w marcu w Wieliczce. Otworzył je Marek Gogola (Sztuka Degustacji), wprowadzając uczestników w historię powstania napojów gazowanych. Schweppes, Coca-Cola, Pepsi czy Dr Pepper – uczestnicy mogli usłyszeć liczne ciekawostki dotyczące historii powstania tych marek, ale również posmakować popularnych napojów i prześledzić rynkowe trendy na przestrzeni lat. Rozwinięciem części warsztatowej był referat Moniki Stomy z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, przedstawiający światowe trendy i innowacje w branży napojów A.d. 2025. Konsumenci są bardziej zainteresowani zapobieganiem problemom zdrowotnym, więc coraz częściej poszukują napojów oferujących dodatkowe korzyści dla organizmu. Jednocześnie chętnie sięgają po nowe smaki z najdalszych zakątków świata czy nietypowe kombinacje, na przykład SWICY tj – sweet and spicy.

Wojciech Orlicki z Centrum Monitorowania Rynku zaprezentował w liczbach rynek napojów bezalkoholowych w 2024 roku. Początek roku nie był najlepszy dla napojów energetyzujących (w związku z zakazem sprzedaży ich osobom nieletnim)m ale za to doskonale na rynku radzą sobie napoje funkcjonalne.

Szukamy problemu, staramy się go rozwiązać i uszyć to rozwiązanie na miarę, bo nie ma standardowych rozwiązań – zapewniał Jędrzej Gorczyński z Calvatis, zwracając uwagę również na rolę mycia i dezynfekcji w zakładach produkcyjnych.

Mec. Marcin Rytel z Food Law przedstawił temat dodatków i substancji pomocniczych do produkcji napojów oraz piw w świetle prawa. Prelegent zreferował także kilka interesujących zmian prawnych w kontekście napojów z ostatnich pięciu lat.

Trzymiesięczny okres przejściowy od startu systemu kaucyjnego dla opakowań na napoje budził chyba największe wątpliwości uczestników – na ich liczne pytania próbował udzielić odpowiedzi Aleksander Traple z Krajowego Systemu Kaucyjnego Zwrotka. Przypomniał on również najważniejsze zagadnienia po zmianach w ustawie i korzyści ze współpracy ze Zwrotką dla wprowadzających.

Katarzyna Dąbkowska-Rybka i Marlena Rynio z firmy doradczej Crido uzupełniły temat systemu kaucyjnego o aspekt zagadnień podatkowych. Prelegentki podkreślały, iż warto jak najszybciej rozpocząć przygotowania do zmian i zweryfikować swój zakres obowiązków w VAT czy CIT w związku z uczestnictwem w systemie.

Tematem pieniędzy zajęła się na warsztatach Beata Maczyszczyn z firmy Cashfield, przybliżając uczestnikom temat ulg proinnowacyjnych i zachęcając do korzystania z nich. Tutaj nie ma się czego bać. Czynność sprawdzająca to nie ryzyko dla podatnika. W najgorszym wypadku Urząd Skarbowy stwierdzi, iż ulga się nie należy i nie zwróci podatnikowi nadpłaconego podatku – zapewniała. Z kolei Ewa Pachocka (Pachocka Consulting) przedstawiła rozwój kariery, sprawiedliwe wynagrodzenie oraz pozytywną kulturę pracy jako strategie na zatrzymanie pracowników w firmie. Dojdźmy do tego, co dzieje się w naszej organizacji, iż ludzie odchodzą. Wynagrodzenia bywają zasłoną dymną i maskują inne problemy – podkreślała. Zwróciła także uwagę na najważniejsze zmiany wynikające z dyrektywy unijnej dotyczącej luki płacowej.

Ostatni warsztat dotyczący butelek na wodę i napoje w świetle aktualnych wymagań prawnych poprowadziła Marzena Pawlicka-Cegiełko z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH-PIB. Stosowanie opakowań pochodzących z recyclingu może wiązać się z ryzykiem migracji do żywności do żywności substancji chemicznych, stąd istnieją tak szczegółowe przepisy dotyczące ich recyklingu, o których opowiedziała prelegentka.

Ostatnim punktem programu była wycieczka techniczna do Browaru Okocim, który właśnie świętuje swoje 180 urodziny. Wiele osób po raz pierwszy miało okazję zobaczyć browar od środka. Wielkość, poziom zaawansowania technicznego i jakość produkcji zrobiła na przedstawicielach branży napojowej bardzo duże wrażenie.

Organizatorem warsztatów była firma Bikotech, specjalizująca się w organizacji specjalistycznych wydarzeń dedykowanych sektorowi spożywczemu.

Wykładom tradycyjnie towarzyszyła strefa stoisk

W warsztatach udział biorą producenci soków i napojów z całej Polski

Zapraszamy również do udziału w Polskim Kongresie Napojowym 2025, który odbędzie się 13-15 października w Toruniu:

Polski Kongres Napojowy 2025

Idź do oryginalnego materiału